Koordinoitu epäaito toiminta, josta käytetään englanniksi termiä coordinated inauthentic vehavior tai lyhennettä CIB on noussut merkittäväksi uhaksi digitaalisessa maailmassa. Ilmiöllä tarkoitetaan järjestelmällistä valeuutisten ja harhaanjohtavan tiedon levittämistä, erityisesti sosiaalisen median alustoilla. Meta paljasti Moldovassa merkittävän Venäläisten vaikuttamisyrityksen.
Tavoitteena manipuloida Moldovan venäjänkielisiä yleisöjä
Meta paljasti tänä vuonna Moldovassa laajan koordinoidun epäaidon toiminnan (CIB), joka keskittyi venäjänkielisten yleisöjen manipulointiin. Tämä verkosto käytti tekaistuja venäjänkielisiä uutisbrändejä, joiden tarkoitus oli vaikuttaa poliittisiin keskusteluihin Moldovassa.
Koordinoitu epäaito toiminta on yhä suurempi uhka demokratialle ja sananvapaudelle digitaalisessa maailmassa. CIB on manipuloiva viestintätaktiikka, jossa käytetään sekä aitoja että tekaistuja ja kopioituja sosiaalisen median tilejä toimiakseen vastakkaisena verkostona (AN, Adversarial Network) useilla some-alustoilla samanaikaisesti. Sen tavoitteena on häiritä, vahingoittaa ja johtaa harhaan tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja
Mondovan tapauksessa tavoitteena oli kritisoida maan EU-myönteistä politiikkaa ja kasvattaa pro-Venäjä-puolueiden tukea lokakuussa pidettävissä vaaleissa.
Meta onnistui kertomansa mukaan reagoimaan vaikuttamisyrityksiin ennen kuin kampanjat ehtivät kerätä merkittävän määrän seuraajia Facebookissa ja Instagramissa.
Kampanjan tarkoituksena oli luoda epäluottamusta Moldovan EU-yhteistyötä kohtaan ja tukea Venäjän vaikutusvaltaa alueella.
Suomen geopoliittinen asema Venäjän naapurina korostaa tarvetta tarkkailla digitaalisten kanavien käyttöä informaatiosodankäynnissä. Venäjä on pitkään ollut tunnettu disinformaation levittämisestä, ja tämä on erityisen huolestuttavaa, kun ajatellaan Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta ja roolia EU:n jäsenenä. Kun tällaiset kampanjat voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen poliittisista kysymyksistä, on tärkeää, että Suomen markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiset ovat tietoisia CIB-toiminnan riskeistä ja pyrkivät torjumaan sen vaikutuksia.
Miksi mainostajien pitää kiinnittää huomiota valeuutisointiin ja -tileihin?
Koordinoitu epäaito toiminta on uhka mainosmarkkinoiden luotettavuudelle ja läpinäkyvyydelle. Mainostajat investoivat suuria summia mainontaan digitaalisilla alustoilla, ja niiden varaan rakentuu merkittävä osa yritysten markkinointistrategioista. Kun alustat sallivat CIB-toiminnan, mainostajat saattavat tahattomasti rahoittaa disinformaation levittämistä, mikä heikentää brändien mainetta ja kuluttajien luottamusta. Tästä syystä Marketing Finland nostaa aihetta esiin koulutuksessaan ja mediassa. Mainostajien on tärkeä ymmärtää miten he voivat varmistaa, että mainosrahalla ei tueta väärän tiedon levittämistä.
Mainostajat toimivat useimpien somealustojen tärkeimpänä tulonlähteenä. Ilman mainosrahoitusta monet digitaaliset palvelut eivät voisi jatkaa toimintaansa, ylläpitää turvallisuutta, eivätkä kehittää uusia toimintoja. Tämä asettaa mainostajille ja markkinoinnin ammattilaisille vastuun varmistaa, että heidän mainoksensa eivät suoraan tai epäsuorasti tue haitallisia verkostoja, kuten CIB-toimijoita. Kun markkinointibudjetit kohdennetaan alustoille, on markkinoijien oltava tietoisia, miten näiden alustojen hallinnassa olevat toiminnot vaikuttavat yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja yleiseen turvallisuuteen. Alustojen läpinäkyvyyden parantaminen on tärkeää, jotta markkinoijat voivat toimia vastuullisesti ja tiedostaa, mitä heidän budjeteillaan rahoitetaan.
Metan tekemä paljastus ja siitä seurannut toiminta on merkittävä askel kohti turvallisempaa ja läpinäkyvämpää mainosympäristöä. Moldovan tapaus osoitti myös, että eri sosiaalisten medioiden välinen tiedonvaihto on tärkeää, koska lähes aina CIB-kampanjoissa hyödynnetään useita eri alustoja.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.