Lyhytvideo sen olla pitää

TikTok aloitti trendin, jota seuraavat nyt aivan kaikki somealustat, LinkedIniä myöden. 

Koukuttavien lyhytvideoiden katselu nonstoppina on kansan uusi harrastus, joka on siirtynyt TikTokista myös muille somealustoille. 

”Ennen koronaa somen käyttöaika oli tunnin vuorokaudessa, mutta se kasvoi 145 minuuttiin. Samalla videoiden kulutus nousi 85 %”, lyhytvideotoimisto Fiidin sisältöjohtaja Victor Planson kertoo.

Tämä koskettaa etenkin markkinoijia, sillä yleisösi haluaa kohdata sinut lyhytvideoissa. 

Tarina kertoo, että kun Itäkeskukseen avattiin etninen ruokakauppa, somen kevyet videosisällöt hauskalla sloganilla varustettuna alkoivat vetää ihmisiä paikanpäälle maakunnista bussilasteittain.

Oikeastaan aivan kaikkialla halutaan nyt nähdä elävää kuvaa ja aitoja ihmisiä videoissa, jotka eivät vaikuta liian hiotuilta.

Airpro löysi kustannustehokkaan markkinakanavan lyhytvideoiden avulla

Lentoasemapalveluita tarjoava Airpro onnistui TikTokin lyhytvideoiden avulla mullistamaan paitsi rekrytointinsa, myös keräämään uskollisen seuraajakunnan, josta löytyy työntekijöitä myös tulevaisuuden tarpeisiin.

”Työntekijöiden tarve kasvaa meillä räjähdysmaisesti talvisin Lapissa. Teemme myös isoja massarekrytointeja Helsinki-Vantaan lentoasemalle erityisesti turvatarkastukseen ja lentokonekuormaukseen. Työ on epäsäännöllistä vuorotyötä, johon hakeutuu monesti nuoret ihmiset, mutta innostuvat siitä myös vanhemmat alanvaihtajat”, viestinnän asiantuntija Rosita Diop kertoo.

”Koulutamme itse työntekijämme lakisääteisesti. Ei siis haittaa, vaikka ilmailualalta ei ole aikaisempaa kokemusta”, hän lisää.

TikTokiin Airpro päätyi keväällä 2023. Haluttiin olla siellä, missä suurin kohderyhmä on.

”Rekrymainoksia TikTokissa ei ollut aiemmin tullut paljoa vastaan, niin ajateltiin, että onpa hienoa, jos voimme olla ensimmäisiä. Tykätään kokeilla kaikkea uutta”, Diop perustelee.

Tulokset ovat hänen mukaansa olleet huikeita. 

”Viime syksynä katsottiin, että joka kolmas suomalainen käyttäjä törmäsi TikTokissa Airpron videoihin. Olemme tyytyväisiä, miten hienosti olemme saaneet tavoitettua kohderyhmäämme.”

Viestinnän asiantuntija Rosita Diop, Airpro. Kuva: Paula Harmaala
Airpron viestinnän asiantuntija Rosita Diop vinkkaa hyödyntämään TikTokiin tehdyt lyhytvideot myös Instagramiin, Facebookiin ja YouTube shortseihin. Kuva: Paula Harmaala

Lyhytvideoilla voi tavoittaa muutkin kuin seuraajat

Instagramissa kanavan kasvattamisessa toimii tällä hetkellä erityisen hyvin enimmillään minuutin mittaiset Reelsit eli kelat, joita näytetään omien seuraajien ohella myös muille, jotka voisivat olla sisällöstä kiinnostuneita. 

YouTubeen on ilmaantunut pystyvideoita suosiva Shorts. Jopa ammattilaisten some Linkedinissä lyhytvideot ovat betatestauksessa. 

Spotify taas testaa lyhytvideoita, jotka liittyvät podcasteihin. Kehitysvaiheessa olevassa Clipsissä artistit voinevat tulevaisuudessa jakaa enintään 30 sekunnin pituisia videoita. 

Vaikka Facebook nykyään mielletään vanhemman väen paikaksi seurata oman lähipiirinsä kuulumisia, myös siellä lyhytvideoilla voi saada yllättävää näkyvyyttä. Instagramin Reelsit kun on helppo jakaa samalla myös Facebookin puolelle, jolloin sisältö saa näkyvyyttä samalla periaatteella kun Instagramissa.

Tämän on huomannut myös Airpro, joka jakaa alun perin TikTokiin tehtyjä lyhytvideoita nykyään myös muihin kanaviinsa, kuten YouTube shorseihin ja Metan Reelseihin. Kanavissa kerrotaan suuremmalle yleisölle matkustamiseen liittyviä asioita, esimerkiksi miksi turvatarkastusta ei tarvitse pelätä.

”Ihmisiä kiinnostaa pro-vinkit ja kulissien takaiset näkymät”, Diop vinkkaa.

”On ollut kiva huomata, että meidän brändi on vahvistunut ajatellen omaa erikoisalaamme maahuolintaa. Jos meillä on nykyään maahuolinnan paikkoja avoinna Helsinki-Vantaalla, ei niiden mainostamiseen tarvitse erikseen laittaa rahaa vaan saadaan hyvät hakijat jo pelkästään orgaanisilla julkaisuilla”, Diop sanoo.

Somealustat kulkevat TikTokin jäljissä

Instagramin CEO Adam Mosseri perusteli 9. heinäkuuta julkaistussa kelassaan, että IG aikoo jatkossa panostaa lyhytvideoihin. Vähemmän aikaavievien lyhytvideoiden kautta on helpompi seurata mielenkiinnon kohteitaan. 

Lyhytvideot lisäävät vuorovaikutusta, sillä hauskan videon jakaa helposti kaverille, jonka tietää nauravan samalle asialle vähintään yhtä paljon kuin itsekin nauroit. Juuri kepeys, oivaltavuus ja hauskuus yhdistävät videoita, joita mielellään jaetaan ja vastaanotetaan.

”Jos taas katsot pitkää 10-20 minuutin videota, olet vähemmän yhteyksissä ystäviisi ja todennäköisyytesi jakaa sisältöä on matalampi”, Mossari perustelee. 

Lyhytvideoita puoltaa myös niiden palkitsevuus verrattuna enemmän sitoutumista ja keskittymistä vaativiin sisältöihin. 

Nykyisessä digitaalisessa ympäristössä ihmisten keskittymiskyky on lyhyt. Lyhytvideoita voi katsoa missä ja milloin tahansa, ne tarjoavat nopean tavan kuluttaa monipuolista sisältöä.

Lyhytvideot aktivoivat aivojen dopamiinijärjestelmää antamalla nopean ja välittömän palkinnon. Juuri tämä tekee niiden katsomisesta koukuttavaa. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka liittyy palkitsevuuden ja mielihyvän tunteisiin. 

Lyhytvideot mullistivat markkinoinnin kiiltokuvasta koettavaksi

TikTok on mullistanut tapaa, kuinka mainosvideoita katsellaan ja miten markkinointia tehdään. Se on tyrmännyt televisiosta tutut mainoskatkot, joissa katsoja on pakotettu seuraamaan myös epäkiinnostavaa mainossisältöä.

”Perinteiseen mainontaan verrattuna TikTokissa voit skipata mainoksen kokonaan, jos se on tylsä. Mainosten on oltava oikeasti mielenkiintoisia, että käyttäjät haluavat niitä katsoa”, Fiidin toimitusjohtaja Jarno Linnanmaa sanoo. 

Tähän markkinarakoon Fiid perustettiin pari vuotta sitten, luomaan TikTokiin sopivaa markkinointisisältöä, joka on vaikkapa televisiomainontaan verrattuna ihan oma juttunsa. 

”TikTok sanoo, että älä tee mainoksia vaan tee TikTokia. Tämä pätee kaikilla alustoilla”, sisältöjohtaja Victor Planson toteaa ja lisää, että televisioon tehtyä sisältöä ei voi menestyksellä copypasteta someen. 

”Tärkeintä on autenttisuus. Ihmiset haluavat somessa nähdä lähestyttävää sisältöä. Sen pitää näyttää siltä, että asia on koettavissa toisin kuin televisiossa, jossa mainoksissa korostetaan parhaita puolia hyviä kameroilla ja käytetään aivan sairaita budjetteja”, Planson vertailee.

Autenttinen sisältö voi näyttää vaikka siltä, että kaveri on ottanut luurin käteen ja kuvannut videon yrityksen nimissä. 

”Meillä juuri oli raporttipalaveri ravintola-asiakkaan kanssa konseptista, jossa tyyppi kiersi terassia ja maisteli kaikkea, ihan kuin olisi FaceTimen välityksellä kavereille jutellut”, Planson sanoo.

Miten lyhytvideoilla markkinoidessa kannattaa edetä?

Autenttisten lyhytvideoiden tekeminen on perinteiseen mainontaan verrattuna nopeaa ja halpaa. Hopealuotia ei kuitenkaan tähänkään asiaan ole tarjolla, sillä kaikki vaatii tapauskohtaista kehitystä.

”Jokainen yritys tarvitsee oman lähestymistavan videoon. Ei ole olemassa vain yhtä kaavaa, että näin saat toimivan lyhytvideon joka ikiselle yritykselle”, Victor Planson sanoo.

Hän suosittelee rakentamaan muutaman konseptin, joita testataan ja kehitetään käytännössä. TikTokissa lyhytvideoista kertyy tarkkaa statistiikkaa, joista näkee suoraan vaikkapa sen, missä kohtaa katsojien mielenkiinto videossa herpaantuu. 

”Jos videota katsottiin vain kaksi sekuntia, silloin se on huono. Vaikka videon loppu olisi hyvä, se ei auta, sillä katsoja ei nähnyt sitä. Jotain siis pitää muuttaa siinä kohtaa, missä katsojat lähtivät”, Planson toteaa.

Lyhytvideoyhtiö Fiid perustettiin, koska TikTokiin kaivattiin alustalle sopivia mainoksia. Nykyään lyhytvideoita tehdään myös muille alustoille. Vasemmalta myyntijohtaja Totti Kallio, sisältöjohtaja Victor Planson, tuotantopäällikkö Bruno Rantala, CEO Jarno Linnainmaa ja koulutusjohaja Toni Konsti. Kuva: Paula Harmaala
Fiid perustettiin, koska TikTokiin kaivattiin alustalle sopivia mainoksia. Nykyään lyhytvideoita tehdään myös muille alustoille. Vasemmalta myyntijohtaja Totti Kallio, sisältöjohtaja Victor Planson, tuotantopäällikkö Bruno Rantala, CEO Jarno Linnainmaa ja koulutusjohaja Toni Konsti. Kuva: Paula Harmaala

Fiidin vinkit lyhytvideoiden tuotantoon

  1. Unohda peruskaura, uskalla tehdä rohkeaa sisältöä. Lähde kokeilemaan avoimin mielin.
  2. Lyhytvideo ei ole trendi vaan tullut jäädäkseen. Huomioi tämä markkinoinnissa.
  3. Palveluja ostaessasi kartoita tekijät ja toimituksen laajuus. Suunnittelu, ideointi, käsikirjoittaminen, kuvaaminen, editoiminen, tilin hallinnointi, julkaisu, yhteisömanagerointi, datan analysointi ja raportointi – ostatko osan vai kaiken avaimet käteen -pakettina.

Haluatko tietää lisää lyhytvideoista? Torstaina 19.9.2024 Marketing Finland Academyssa järjestetään kaikille maksuton TikTokilla energiaa markkinointiin -webinaarikoulutus, jossa kouluttajina ovat lyhytvideotoimisto Fiidin TikTok-strategistit koulutusjohtaja Toni Konsti ja sisältöjohtaja Victor Plansson. Osallistujat voivat esittää kysymyksiä ja koulutukseen ilmoittautuneet saavat webinaaritallenteen.

Tulossa myös verkkokurssi Marketing Finland x Fiid, joka on suunnattu opiskelijoille, jotka eivät ole juurikaan aikaisemmin TikTokia käyttäneet. Verkkokurssi sisältää tehtäviä ja antaa yrityksille valmiudet menestyä TikTokissa. Lopputyönä tehdään TikTok-lyhytvideo tai videoita, jotka Fiid arvioi. Maksuttomaan webinaariin osallistuville verkkokurssi tarjoushinnalla rajoitetun ajan.

19.9.2024 TikTokilla energiaa markkinointiin

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Paula Harmaala on Marketing Finland Median ja MRKTNG-lehden päätoimittaja.

+358 50 3607 500
paula@marketingfinland.fi

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Päätoimittaja

Markkinointiuutiset

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eleven − one =