Luovuuden uusi hybridimalli

Luovuus kasvaa siellä, missä sille on tilaa. Tuottavuuspaineiden ja uuden hybridityön välimaastoon tilaa jää huonosti, jos sitä ei tietoisesti raivata.

Uusi normaali mahdollistaa uudet raamit myös luovalle ajattelulle. Ruokkiaksemme luovuutta, on mahdollistettava sekä riittävästi aikaa että ympäristön, työtapojen ja ihmisten monimuotoisuus.

Marraskuussa 2020 lähes 60 prosenttia suomalaisista työntekijöistä siirtyi etätyöhön. Luku on EU:n korkein. Koronapandemia on mullistanut työelämän siirryttäessä hybridimalliin – monipaikkaiseen työhön, jossa fyysinen ja digitaalinen ympäristö yhdistyvät.

Vaikka paluuta vanhaan ei ole, on hybridityön opettelu vielä kesken.

Luovuus vaatii tilaa ja vapautta

Hybridityö on vauhdittanut uusien teknologioiden omaksumista, mikä mahdollistaa sekä joustavuuden että monipuolisen työympäristön täysin uudella tavalla. Tämä on palvelus luovuudelle ja mahdollistaa inspiroitumisen vaikka taidenäyttelyssä lounastauolla.

Kommunikaatiomme on perinteisesti hyvin aikaan ja paikkaan sidonnaista. Vietämme työpäivän aikana valtavasti aikaa erilaisissa sisäisissä ja ulkoisissa palavereissa sekä workshopeissa. Tekemisemme, ja siten viestintämme, on toisin sanoen edelleen kovin synkronista.

Asynkroninen, eli ajasta ja paikasta riippumaton, kommunikaatio sen sijaan nojaa usein kirjalliseen viestintään, jolloin tarve viestin kiteyttämiseen ja selkeyttämiseen korostuu. Tällä on etunsa. Kirjalliseen keskusteluun on helpompi palata myöhemmin, jolloin tieto ei katoa tai unohdu. Osapuolet voivat myös käydä keskustelua heille sopivassa aikataulussa, sekä olla tavoitettavissa silloin, kun se heille parhaiten sopii. Näin myös työn häiriöt minimoidaan.

Hyvät ideat syntyvät usein flow-tilassa, joka on kytköksissä yksilölliseen energiatasoon. Tämä harvemmin tapahtuu samanaikaisesti työkavereiden kanssa.

Usein ajatellaan, että luovuus kumpuaa vuorovaikutuksesta, mutta tutkimustulokset osoittavat ihmisten yleisesti kokevan, että suurin osa työstä tehdään yksin eikä projektiryhmässä. Ideointi, ajatusten vaihto ja keskustelu ovat suuri motivaattori fyysisessä ympäristössä työskentelylle. Niiden toteutuminen vaatii kuitenkin enemmän vapautta ja tilaa, ja välillä pitkien palaverien sijaan vaikka vapaamuotoisempia lounaita tai kahvihetkiä.

Myös hybridityö voi mahdollistaa syvemmän vuorovaikutuksen merkityksellisten kohtaamisten kautta, jos annamme sille mahdollisuuden. Sen sijaan, että kohtaamme uuden normaalin vanhoista lähtökohdista, voisimme rakentaa sille kokonaan uudet raamit. Autonomialle on suuri tarve.

Keskustelun luovan hybridityön ympärillä tulisikin keskittyä vähemmän tuottavuuteen ja enemmän itse luovuuteen ja sen edellytyksiin. Nämä eivät sulje toisiaan pois, mutta yksilölliset tarpeet ja vahvuudet on asetettava etusijalle.

Kilpailuetuna korostuu työvoiman luova kyvykkyys, sekä sen mahdollistaminen.

Vaikka tuottavuus on liiketoiminnan kannalta kriittistä, ei siinä kilpaileminen tuo jatkossa enää yhtä merkittävää etua. Pandemian jälkeisessä maailmassa jylläävä automaatio tulee lähitulevaisuudessa poistamaan osan myös markkinointiin ja mainontaan liittyvistä rutiinitehtävistä. Jäljelle jää se, mitä ei automaation avulla voi korvata, kuten luovuus.

Vuorovaikutus ja siihen liittyvät taidot eivät toki tule häviämään tärkeinä työelämän elementteinä jatkossakaan, mutta nyt on aika mahdollistaa asynkronisen työn potentiaali luovuuden katalyyttinä.

Luovan hybridityön askelmerkit:

  1. Huomioi yksilö: Ole läsnä, kuuntele ja kysy. Omaksu aito joustavuus työntekijöiden työskentelypaikoissa ja -tavoissa, se vähentää stressiä ja antaa luovuuden virrata. Tutkimustulokset osoittavat ihmisten kokevan, että suurin osa työstä tehdään yksin eikä projektiryhmässä. 
  2. Anna vuorovaikutukselle uusi tarkoitus: Ajatusten vaihto ja keskustelu ovat suurin syy fyysisessä ympäristössä työskentelylle. Miksi ei keskittyisi panostamaan tiimihenkeä nostattavaan aamupalaan tai asiakaslounaaseen, jonka agendana on puhtaasti inspiroituminen ja välittäminen? Mieti, miten mahdollistaa vuorovaikutus ja merkitykselliset kohtaamiset. Tässäkin pätee vanha viisaus: ei määrä, vaan laatu.
  3. Mahdollista asynkroninen luovuus: Yleinen käsitys on, että vain synkroninen aikaan ja paikkaan sidottu kommunikaatio synnyttää hyviä ideoita. Todellisuudessa inspiraation edellytyksenä on päästä flow-tilaan, joka on kytköksissä yksilölliseen energiatasoon. Tämä harvemmin tapahtuu synkronisesti kaikkien työntekijöiden kesken. Anna mahdollisuus joustavammille työtavoille luovuuden ehdoilla.

Nina Perälä, hasan & partners

Strategisena suunnittelijana Nina havainnoi ympärillämme tapahtuvaa elämää, sekä innoittaa luovuutta datan ja oivallusten kautta. Ninalle tärkein arvo on vapaus, mikä näkyy myös hänen rakkaudessaan paikkariippumattomaan työhön. LinkedIn.

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 − two =