Maailman talousfoorumin (World Economic Forum) vuoden 2023 Future of Jobs Report -työelämätutkimuksen mukaan luovan ajattelun merkitys kasvaa nopeimmin kaikista työelämätaidoista.
Näin, koska organisaatiot tarvitsevat radikaalisti luovaa ajattelua uudistuakseen ja menestyäkseen.
Mutta mitä on radikaali luovuus?
Radikaali luovuus ei vain tyydy parantamaan olemassa olevia asioita, vaan siinä pyritään kehittämään täysin uusia, mullistavia ja ennennäkemättömiä ideoita, konsepteja tai ratkaisuja.
Radikaali luovuus haastaa vallitsevat normit, ajattelutavat ja toimintamallit, koska sen tavoitteena on luoda jotain, mikä voi muuttaa kokonaisia toimialoja, kulttuureja tai yhteiskunnan rakenteita.
Radikaalin luovuuden keskeisiä piirteitä ovatkin rajojen rikkominen ja normien haastaminen ja uusien näkökulmien löytäminen. Usein radikaaliin luovuuteen sisältyy suurempi epäonnistumisen riski, mutta toisaalta myös mahdollisuus huomattavaan menestykseen.
Löydä näkökulmia. Haasta normeja. Riko rajoja.
Yksi radikaalin luovuuden tunnusmerkeistä on, että sen tuloksilla voi olla disruptiivinen vaikutus maailmaan, kuten esimerkiksi uusien teknologioiden, liiketoimintamallien tai kulttuurivirtauksien syntyyn.
Esimerkeiksi radikaalista luovuudesta voidaan mainita vaikkapa sellaiset innovaatiot kuten internet, sähkö ja tekoäly. Tai toimialojaan mullistaneet liiketoimintamallit, kuten Spotify, Airbnb ja Netflix.
Myös surrealismin tai kubismin synty kuvataiteessa käy esimerkiksi radikaalista luovuudesta siinä kuin kansalaisoikeustaistelut tai feministiset liikkeet ajattelutapojen ja rakenteiden muuttajina.
Radikaali luovuus avaa mahdollisuuksia
Radikaali luovuus ei ole aina helppoa, mutta sen mukainen ajattelu ja toiminta voi johtaa merkittäviin muutoksiin ja avata ovia uusiin mahdollisuuksiin myös silloin, kun puhumme maamme kilpailukyvystä.
Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä (kuvassa) uskoo, että Suomella on kaikki edellytykset kasvaa radikaalisti luovan ajattelun ja toiminnan kärkimaaksi – kunhan ymmärrämme, ettei luovuus ole vain harvojen etuoikeus tai harvojen vastuulla.
“Luovuus ei ole vain synnynnäinen ominaisuus vaan taito, jonka jokainen meistä voi oppia. Emme voi ratkaista ongelmia perinteisin keinoin ja odottaa uudenlaisia tuloksia. Jokainen meistä voi oppia, lisätä ja kehittää luovuuttaan. Panostamalla yhdessä radikaalin luovuuden oppimiseen ja hyödyntämiseen voimme vahvistaa Suomen kilpailukykyä ja asemaamme kestävän kehityksen ja innovaatioiden edelläkävijänä”, Niemelä painottaa.
Radikaaliin luovuuteen voi tutustua myös tuoreessa Radical Creatives -elokuvassa, jossa kuullaan ajatuksia luovuudesta muun muassa kansanedustaja Pekka Haavistolta, ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmedilta ja teknologiayhtiö Smartly.ion perustaja Kristo Ovaskalta. Voit ladata rainan vastikkeetta täältä.
Aalto-yliopisto haastaa kaikki suomalaiset kehittämään radikaalia luovuutaan
Koska luovuusosaaminen tukee yhteiskuntamme ja taloutemme uudistumista ja kasvua, Aalto-yliopisto haastaa kaikki suomalaiset organisaatiot, yhteisöt, vaikuttajat ja yksilöt kehittämään omaa luovuuttaan. Kunnianhimoisena tavoitteena on, että jopa kymmenet tuhannet suomalaiset opiskelisivat luovuuden perusperiaatteet.
Radikaalin luovuuden hankkeessa on jo mukana yli 60 organisaatiota, kuten Fiskars Group, Posti, KONE, Wolt, Marimekko, Smartly, Kemira, Posti, Kalevala Koru, Kesko, SOK, Rovio, VTT, Sitra ja A-lehdet vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Myös Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Helsingin ja Espoon kaupungit tukevat hanketta.
Osallistu ilmaiselle verkkokurssille
Aalto-yliopisto tarjoaa osana hanketta avoimen ja maksuttoman Sukellus radikaaliin luovuuteen -verkkokurssin. Se on avoin kaikille organisaatioille ja kansalaisille.
Maat, jotka aktiivisesti edistävät luovuutta ovat vetovoimaisia myös kilpailtaessa kansainvälisestä osaamisesta ja investoinneista
”Uusien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen, innovaatiot ja tuottavuuden parantaminen edellyttävät luovaa ajattelua ja luovia ratkaisuja. Luovuus onkin keskeinen kestävän kilpailukyvyn elementti, jonka avulla yritykset voivat sopeutua nopeasti markkinoiden ja teknologioiden muutokseen. Maat, jotka aktiivisesti edistävät luovuutta ovat vetovoimaisia myös kilpailtaessa kansainvälisestä osaamisesta ja investoinneista”, sanoo aloitetta tukeva ekonomisti ja hallitusammattilainen Anne Brunila.
Opi hyödyntämään luovuutta muutoksen tekemisessä
Verkkokurssi esittelee radikaalin luovuuden käsitteen ja menetelmiä, joiden avulla voi tarttua monimutkaisiin haasteisiin ja tulla sinuiksi luovaan prosessiin liittyvän epävarmuuden kanssa. Kurssi tarjoaa työkaluja luovuuden hyödyntämiseen muutoksen tekemisessä alasta riippumatta.
Kurssia on ollut rakentamassa joukko Aalto-yliopiston asiantuntijoita, opettajia ja tutkijoita, ja siitä vastaa yliopiston muotoilun laitos.
Kurssin voi suorittaa suomeksi tai englanniksi 14. marraskuuta 2024 alkaen osoitteessa divingintoradicalcreativity.aalto.fi
Minä ilmoittauduin jo, mikset siis sinäkin.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.