Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välinen jännite teknologia-alalla sai uuden käänteen huhtikuussa 2025, kun presidentti Donald Trump sekä pidensi TikTokin myyntiaikaa että ilmoitti tullien 90 päivän tauosta. Toimenpiteet ovat osa laajempaa poliittista shakkipeliä, jossa datan hallinta, digitaaliset markkinat ja kansainväliset kauppasuhteet kietoutuvat yhteen.
Tästä artikkelista näet tuoreimmat käänteet.
TikTokille lisäaikaa, myynti on edelleen kesken
Trumpin 4. huhtikuuta tekemä päätös antaa kiinalaiselle ByteDancelle lisäaikaa TikTokin Yhdysvaltain-toimintojen myyntiin.
Uusi takaraja siirtyy 19. kesäkuuta asti.
Kyseessä on jo toinen lykkäys sen jälkeen, kun huhtikuussa 2024 hyväksyttiin kaksipuolueinen laki, joka velvoittaa ulkomaalaiset teknologiaomistajat luopumaan amerikkalaisten käyttäjätietojen hallinnasta kansallisen turvallisuuden nimissä.
ByteDance oli jo lähellä sopimusta amerikkalaisten ostajien kanssa, mutta viimeisimmät neuvottelut kariutuivat yllättäen viime viikolla samana päivänä, kun Trump ilmoitti uudesta tullipaketista, joka kohdistui myös Kiinaan.
Kaupalliset neuvottelut näyttävät olevan vahvasti kytköksissä presidentin kauppapoliittisiin linjauksiin.
EU reagoi Trumpin tullitaukoon jäädyttämällä digiverovastatoimet
Vain viisi päivää TikTok-uutisen jälkeen 9.4.2025, presidentti Trump julkisti 90 päivän tullitauon maille, joita Yhdysvaltain korotetut tullit koskevat.
Euroopan unioni ja erityisesti Ranska ja Saksa, olivat valmistelemassa toista vastapakettia Yhdysvaltain tullipolitiikkaan. Suunnitelmassa harkittiin myös digitaalisten palvelujen verojen sisällyttämistä vastatoimiin.
Trumpin ilmoituksen jälkeen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti, että vastatoimet jäädytetään toistaiseksi.
Päätös vaikuttaa erityisesti keskusteluun niin sanotusta digiverosta eli veroista, joita sovelletaan tietyille digitaalisille palveluille kuten verkkomainontaan.
Samaan aikaan taustalla kytee myös erillinen kiista EU:n digilainsäädännöstä. Euroopan komissio oli asettamassa sakkoja suurille yhdysvaltalaisille teknologiayhtiöille, kuten Applelle ja Metalle, näiden väitetystä Digital Markets Actin (DMA) rikkomisesta, mutta virallisia päätöksiä ei ole vielä tehty.
Yhteisenä nimittäjänä digitaalinen valta
TikTokin tilanne ja EU:n digiveropolitiikka osoittavat, miten digitaalisen talouden sääntely on yhä tiiviimmin sidoksissa geopoliittisiin ja taloudellisiin intresseihin.
Kysymykset siitä, kuka hallitsee dataa, miten digijättien valtaa rajoitetaan ja missä määrin verotusta voidaan käyttää poliittisena työkaluna, ovat keskiössä transatlanttisissa suhteissa vuonna 2025.
Seuraavat viikot ja kuukaudet näyttävät, onko TikTok-kauppa vielä pelastettavissa sekä millä ehdoilla EU jatkaa digijättien sääntelyä ja mahdollisia vastatoimia Yhdysvaltoja kohtaan.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.