Laiskasti luova?

Heidi

Olen joskus kuullut sanottavan, että “anna vaikea tehtävä laiskalle, niin hän keksii tavan tehdä sen helpommin”.

Tosin, itse en usko että kukaan on laiska työssään sillä jos olisi laiska, ei tekisi työtä ja ainakaan minä en laiskana nauttisi hektisistä päivistä ja pienestä kiireestä. Pieni kiire pitää minut hereillä.

Muistan jo ala-asteelta pienen luovuutta mittaavan tilanteen matematiikan tunnilta. Koko luokka osallistui jonkinlaiseen kansainväliseen matematiikan tai päättelykyvyn tasotestiin. Testissä oli tarkoitus koota erimuotoisia  palikoita käyttäen mallin mukaisia  kuvioita pöydälle.

Ensimmäinen tehtävä oli neliö.

Valitsin isosta palikka kasasta sen ainoan neliön muotoisen palikan ja iskin sen pöydälle. ”Valmis!”

En päässyt jatkoon.

Mielestäni ratkaisu oli ihan oikein, tunsin jopa pientä ylpeyttä ja koin olevani suorastaan nero.

Tiesin että poikkesin säännöistä, mutta koin, että muoto ei muutu vaikka sen olisi rakentanut useasta osasta. Opettaja ei ollut samaa mieltä. Huomasin kuitenkin pienen virneen hänen suupielessään, joka hiveli onnistumisen tunnetta, testituloksesta huolimatta.

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa toimia. Jokainen meistä etsii kasasta ne oikeat rakennuspalikat, jotka toimivat juuri siinä hetkessä ja juuri niille ihmisille ketkä projektissa ovat mukana.

Käännyn mielelläni tiimini asiantuntijoiden puoleen, kun tarvitsen apua tai lisätietoa. Tämä ei tee minusta laiskaa, en tee kaikkea itse, se tekee minusta luovan.

Minun työpöytäni ei ole koskaan tyhjä tai selkeä. Jokainen päivä tuo mukanaan uutta ja jotain on jatkuvasti kesken, se ei sovi kaikille. Nämä Irrallaan lentelevät palikat voivat olla myös painajainen toiselle ja siksi ympäröimme itsemme yleensä vastakohdilla, niin työ – kuin yksityiselämässä.

Koen, että luovuutta voi olla myös taito toimia tiimissä.

Olen oppinut  hyödyntämään olemassa olevia resursseja ja pääsemään sitä kautta parempaan lopputulokseen. Onnistumiset ja epäonnistumiset koetaan yhdessä, joukkueessa kaikkien suoritus on yhtä tärkeä. 

Monimuotoisten projektien maaliin saattamisessa tarvitaan luovia tapoja kommunikoida eri työryhmien ja erilaisten ihmisten välillä.

Nostemedialla inspiraationa  toimivat ihmiset joiden kanssa työskentelen.

On tärkeä tunnistaa ja huomioida tapoja joilla kommunikoimme ja hyväksyä erilaiset tavat oppia ja luoda uutta. Paljon olen kuullut työelämässä sanaa “muutosvastainen” voisiko se olla myös mahdollisuus tunnistaa uhkatekijöitä esimerkiksi uudessa tavassa toimia?

Sosiaalistakin luovuutta tarvitaan, jotta voimme ymmärtää ihmisten erilaisia toimintatapoja ja sitä kautta hyödyntää nämä erilaisuudet vahvuutena, sekä voimavarana.  – Luovuus on myös ihmisen kykyä tuottaa ja hyväksyä uutta.

Välillä oman  kollegan “hatun” päähän sovittaminen voi avata ihan uusia näkökulmia ja antaa ymmärrystä siitä, miksi reagoimme ja työskentelemme eri tavoin ja eri tahdissa.

Mielestäni ollaksemme luovia tarvitsemme siis toisiamme & ripauksen tervettä laiskuutta.

Heidi Hurskainen
Project Manager, Producer
Linkedin / @_heidays
Nostemedia Oy  / @nostemedia
Ruoholahdenkatu 14, 00180 Helsinki, Finland

 

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

LUOVA TYÖELÄMÄ 2030 -hanke

Hanketta johtaa MARK Suomen Markkinointiliitto ry ja se on osa TYÖ2030-ohjelmaa. Kumppaneina hankkeessa ovat Marketing Finland, Teknologiateollisuus, Tivia, Henry, TEK, VTT ja Aalto. Viestintäkumppanina Grundlage. Asiantuntijana hankkeessa toimii Yellow method. Hanke jakautuu vuoden 2022 aikana kolmeen päävaiheeseen: Yksilötason testi, selvitys, mallit ja oppiminen, yritys- ja yhteisötason mallit ja oppiminen, yleiset mallit ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight − two =