Mitä on moderni projektijohtaminen ja miten siinä voi onnistua?

Tiina Björk

Muistatko kun lapsena jokaisessa ystäväkirjassa ja slämärissä kysyttiin, mikä sinusta tulee isona tai mikä on toiveammattisi? Vastasiko joku projektijohtaja?

Tuskin, tai en minä ainakaan. Vielä vähemmän osasin ennakoida, minkälaiseksi projektijohtajan toimenkuva modernin markkinoinnin ajassa muodostuu.

Projektijohtaja on tsemppari, huolehtija ja ennenkaikkea tiimipelaaja. Projektijohtaja hoitaa oikeat resurssit oikeille paikoilleen, pitää huolen aikatauluista ja budjetista. Projektijohtaja on linkki niin oman sisäisen tiimin, asiakkaan kuin asiakkaan kumppaneiden kesken.

Elämme maailmassa, jossa kaikki muuttuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin eikä mikä muu ole varmaan, paitsi epävarmuus. Odotukset projektijohtajuudelle ovat kasvaneet: meiltä vaaditaan koko ajan nopeampaa reagointia, työskentelemme kireämpien aikataulujen, resurssien ja budjettien kanssa. Nykyinen, kompleksinen maailma vaatii projektijohtajuudelta ja onnistuneelta tiimityöltä modernia ja rajoja ylittävää yhteistyötä, jossa yhdistyvät niin tuttu ja turvallinen kuin moderni ja haasteita pelkäämätön vuorovaikutus. Modernin projektijohtajuuden onnistumisen prinsiipit perustuvat kaikki maalaisjärjelle, pelisilmälle ja ”tehdään yhdessä”-asenteelle:

1.    Ole avoin

On kyse sitten budjetista, resursseista, aikataulusta tai mistä vaan painetta aiheuttavasta asiasta tulee siitä aina kommunikoida avoimesti ja selkeästi niin asiakkaan kuin oman tiimin suuntaan. Raha on rahaa, aikataulut ovat aikatauluja ja kaikesta selvitään, kun puhutaan avoimesti. Kommunikoi ennen kuin tulipalo on syttynyt ja olet umpikujassa. Näin ratkaisun keksiminen tilanteeseen, kun tilanteeseen on mahdollista.

2.    Kuuntele, ennakoi ja priorisoi

Aikalailla kiveen kirjoitettu sääntö on se, että aina on enemmän tai vähemmän kiire ja ”ensi viikolla helpottaa”. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa jokaisen nurkan takana on uusi muutos ja siksi kuuntelevalla, ennakoivalla ja olennaiseen keskittyvällä projektijohtajuudella on edelleen merkittävämpi rooli asioiden onnistumisessa. Kun iso kuva ja prosessit ovat kunnossa, on niihin muuttuvien tilanteiden hetkellä helppo palata ja todeta, että tätäkään paniikkiratkaisua tai rönsyilevää kokeilua ei tarvita.

3.    Tee yhteistyötä

Projektijohtajan yksi merkittävimmistä tehtävistä on varmistaa ja edesauttaa, että sisäisestä tiimistä, asiakkaan tiimistä ja asiakkaan muista kumppaneista tulee yksi yhtenäinen tiimi, jolla on asiakkaan määrittämä suunta ja tavoite. Kukaan ei osaa yksin kaikkea ja siksi toimistorajat ylittävä yhteistyö takaa asiakkaalle parhaan mahdollisen lopputuloksen. Työskennellään ja onnistutaan yhdessä!

Palautteen pyytäminen, antaminen ja läpikäynti ovat elintärkeitä onnistuneen tiimityön ja asiakkuuden kannalta.

4.    Uskalla ja haasta

Projektijohtajan on aika ajoin uskallettava olla rakentavasti eri mieltä ja haastaa niin omaa tiimiä kuin asiakasta, jotta varmistetaan se, että pääsemme haluttuun tavoitteeseen. Jatkuvassa muutoksessa olo pakottaa meitä koko ajan menemään epämukavuusalueelle ja siksi siihen kannattaa asennoitua positiivisena haasteena, josta selvitään ja joka kehittää sinua projektijohtajana ja tiimikaverina.

5.    Anna palautetta

Palautteen anto, etenkin se positiivinen, unohtuu helposti kiireiden ja aikataulujen alle. Negatiiviset palautteet yleensä annetaan, mutta ehditäänkö ne käsitellä ja miettiä mitä niistä voisi oppia ja mitä seuraavalla kerralla tehdään paremmin? Palautteen pyytäminen, antaminen ja läpikäynti ovat elintärkeitä onnistuneen tiimityön ja asiakkuuden kannalta. Varaa aikaa ja ota palaute osaksi yhteistyön prosesseja, näin varmistat onnistumiset ja kehityskohdat käydään kootusti läpi ja voidaan yhdessä sopia eteneminen ja tavoitteet. Niin tiimi- kuin asiakkuustyökin ovat jatkuva oppimisen matka, jolla palautteet toimivat tienviittoina.

6.    Ole oma itsesi

Tämä, ehdottomasti tärkein. Aina ja ikuisesti.

Niin ja mikä minun toiveammattini oli pienenä. Ensin siivooja, mutta mummo sanoi, että tulee hartiat kipeäksi. Sitten neurologi, kun mummo sairastui. Mutta sitten selvisi, että pitäisi olla paljon tekemisissä veren kanssa ja se ei tuntunut omalta jutulta. Sitten lakimies, suurlähettiläs ja liikunnan opettaja. No minusta tuli projektijohtaja, eli kaikkien unelma-ammattieni yhteenlaskettu summa ilman fyysistä veren käsittelyä.

Tiina Björk
projektijohtaja
Ivalo Creative
LinkedIn

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

six + 5 =