Kuluttaja, missä olet vuonna 2024?

Tommi Tervanen

Tähän aikaan vuodesta on aika ennustaa tulevaa tai listata kuluvan vuoden saavutuksia, niin hyvässä kuin pahassa.

Yrityksissä tehdään parhaillaan budjetteja, kirjoitetaan pelikirjoja tai laaditaan vimmaisesti skenaarioita.

Kuluttajaliiketoiminnassa on erinomaisen tärkeää pystyä ennustamaan kuluttajan käyttäytymistä. Miten allokoimme markkinointi- ja tuotekehitysbudjetit osumaan oikein ensi vuonna? Varmasti tuttu kysymys monelle lukijalle.

Olen koettanut viime viikkoina selvittää eri toimijoilta, mikä on fiilis sentimentistä. Asenne markkinoijilla tuntuu kyllä olevan kohdallaan, mikäli omiin empiirisiin tutkimuksiini on luottaminen. Ja miksi en luottaisi.

Mitä kulutuskäyttäytymisen signaaleita tulisi kuunnella vuonna 2024? Olen haastatellut joukon tuntemiani fiksuja ihmisiä ja lukenut erinäisiä tutkimuksia kuluttajakäyttäytymisen muutoksista. Näistä olen pyrkinyt koostamaan oman näkemykseni.

Kasvoton Algoritmi Kuolee

Innostus tekoälyn mahdollisuuksiin on noussut ja syystäkin, mutta niin ovat kasvaneet myös huolet. Amerikkalaisista 22 % on huolissaan tekoälyn riskeistä ja 21 % on kiinnostunut tekoälyn mahdollisuuksista.

No mitä sitten? No sitä sitten, että inhimillisyydellä on paikkansa (kuten tämän lauseen kömpelöä aloitusta ei ChatGPT olisi voinut kirjoittaa).

Inhimillisyystekijä, tai toisin sanoen ”ole ihminen” voittaa kasvottoman algoritmin.

Mikä voisi olla tästä esimerkki? Klassinen ja odotukset ylittävä asiakaspalvelu tulee elämään uuden renessanssin. Automatisoitu asiakaskokemus ei mahdollista inhimillistä tekijää valmiiksi piirrettyyn polkuun. Sen vuoksi asiakaspalaute tai reklamaatio on suurin lahja, mitä kuluttajalta voi saada suoraan. Silloin, jos koskaan on mahdollisuus tehdä yksilöstä yksilöllisesti ja humaanisti kanta-asiakas.

Nuoremmat sukupolvet tulevat nostalgian kautta kiinnostumaan enemmän ihmisten välisestä kanssakäymisestä, jolloin itseilmaisu, eleet ja tavat nousevat jälleen merkityksellisiksi.

Inhimillisyystekijä voittaa kasvottoman algoritmin

Brändit, jotka osaavat tuoda inhmillisyystekijän luontevasti teknologian rinnalle tulevat pärjäämään. Teknologia lisää tehokkuutta ja osumatarkkuutta, mutta empatiaa voi vain ihminen tarjota ihmiselle. Olemalla ihminen olet luotettava.

Uusi Vihreä Todellisuus

Ilmastokriisi muuttaa kuluttajakäyttäytymistä yhä voimakkaammin. Markkinoinnin sisälukutaito kasvaa kuluttajien parissa ja samanaikaisesti brändeiltä edellytetään EU-taksonomian ja Green Claims -direktiivin mukaista toimintaa.

Tämä kaikki on ihan oikein.

Toivon, että vaatimustason noustessa brändit eivät valitse vastuullisuus- ja markkinointistrategioissaan varman päälle pelaamista tai ylikorosta raportointia, sillä se ei ole kiinnostavaa eikä riitä kuluttajien odotusten täyttämiseksi.

Autenttisuuden vaatimus kuluttajien parissa nousee, kun regulaatio lisääntyy ja vastuullisuussanakirja kasvaa. Brändit, kertokaa omin sanoin vastuullisuudesta, älkää langetko vihreään terminologiaan!

Kuluttajat haluavat brändeiltä ohjausta tehdessään vastuullisia valintoja. Kuluttajat ovat ymmärtäneet myös sen, että ilmastokriisin hoitaminen on pitkän tähtäimen suunnittelua. Kulutuskäyttäytymisen muutoksetkaan eivät tapahdu välittömästi, koska suurin osa meistä ei halua muuttaa elämäntyyliään tai tottumuksiaan heti huomenaamusta.

Autenttinen ihminen, juuri sellainen kuin sinäkin olet, löydätte kyllä toisenne markkinoinnin keinoin.

Tommi Tervanen on Kotipizza Groupin hallituksen puheenjohtaja ja Marketing Finlandin hallituksen puheenjohtaja.

 

Kirjoitus on julkaistu MRKTNG 4-2023 -lehdessä.

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × three =