Kasvu, uudistuminen ja muutos voivat olla innostuksen tai ahdistuksen aiheita; joka tapauksessa teemoja, joihin törmäämme toistuvasti. Työelämä muuttuu merkittävällä tavalla, ja organisaatiot ja yksilöt kohtaavat uudenlaisia oppimisen haasteita mm. tekoälyn ja robotiikan, itseohjautuvuuden sekä verkostomaisissa rakenteissa toimimisen yleistyessä. Jo nyt ja tulevaisuudessa sekä organisaatioilta että yksilöiltä vaaditaan kykyä ketterästi ja ennakkoluulottomasti oppia uutta, etsiä vaihtoehtoisia näkökulmia ja löytää kestäviä keinoja hyvinvoinnin ja tuottavuuden varmistamiseen.
Mitä sitten tiedämme yrityksistä, jotka tietoisesti panostavat työyhteisön kasvuun? Tutkimusten mukaan yritykset, joiden henkilöstö on innostunutta ja osaavaa, ovat liiketoiminnan tuottavuudella ja kannattavuudella mitattuna menestyneempiä. Johtaminen ja toimintakulttuuri vaikuttavat työntekijäkokemukseen, mikä puolestaan heijastuu asiakastyytyväisyyteen ja asiakaskokemukseen. Samaan aikaan yritysten kyky uudistaa toimintaansa ja tuottaa innovatiivisia ratkaisuja asiakkailleen on pitkälti kiinni siitä, että niillä on palveluksessaan osaavat ja oppimishaluiset ihmiset, jotka haluavat antaa koko panoksensa organisaation ja sen asiakkaiden käyttöön.
Mitä onnistunut kasvun johtaminen sitten käytännössä tarkoittaa? Sitä, että edistetään yhteistyötä yli totuttujen organisaatiorajojen, yhdistetään erilaisia ja odottamattomiakin näkökulmia uudella tavalla sekä kannustetaan kokeiluun. Pohjimmiltaan kyse on sellaisen kulttuurin ja arvopohjan luomisesta, joka tukee luottamuksen, yhteenkuuluvuuden ja arvostuksen tunteita sekä vahvistaa työn merkityksellisyyden kokemusta. Organisaatioissa kasvun asennetta voidaan vahvistaa ja tukea arjen teoilla. Jo mainittujen rinnalla kannattaa panostaa yhteisen suunnan muodostamiseen, kysymiseen ja kuunteluun, vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimiseen kannustamiseen sekä palautteen antamiseen. Kasvun johtajan tärkeimpiä taitoja ovat aitous ja avoimuus, läsnäolo sekä kyky yhteensovittaa ihmisten vahvuuksia – esimerkillisyyttä unohtamatta.
Haasta itseäsi, vaali uteliaisuutta
Entä miten me jokainen yksilöinä voimme huolehtia omasta kehittymisestämme ja miksi se ylipäätään on tärkeää? Ajattelen, että ihminen kehittyy läpi elämänsä, joko tietoisesti tai huomaamattaan. Koska aivomme rakastavat rutiineja ja ennustettavuutta, meidän täytyy tietoisesti haastaa itseämme tarkastelemaan asioita uusista näkökulmista ja vaalia uteliaisuuttamme. Ne meistä, jotka aktiivisesti ottavat vastuun omasta kehittymisestään, kokevat vahvempaa hallinnan tunnetta ja merkityksellisyyttä muuttuvassa toimintaympäristössä.
Oman kehittymisen ja kasvun kannalta kenties tärkein elementti on oma kasvun asenne. Ei ole kyse siitä, olemmeko hyviä vaan halustamme tulla paremmiksi. Omia oppimisen taitoja kannattaa tietoisesti vahvistaa: kykyä asettaa kehittymistavoitteita, reflektoida sekä kykyä ottaa vastaan palautetta. Itsensä kannattaa ympäröidä ihmisillä, jotka ovat valmiita auttamaan ja tukemaan kasvua. Parhaimmillaan he antavat rohkeaa ja rehellistä palautetta, kannustavat kokeilemaan uutta ja auttavat ylittämään mukavuusalueemme, jossa välistä on toki mukava köllötellä.
Saara Karhula
Saara toimii kasvun tekijänä Talent Vectiassa. Hänen intohimonsa on yksilöiden ja yhteisöjen kehittäminen niin, että samanaikaisesti varmistetaan organisaatioiden menestyminen.
P.S. Jos haluat testata oman kasvun asenteesi, piipahda osoitteessa renewal.talentvectia.com/ growth-mindset-testi
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.