Usein kuulee sanottavan, ettei lasikattoja enää ole. Silti yrityselämän huipulla on vain kourallinen naisia, ja jokainen näistä on joutunut tekemään hartiavoimin töitä päästäkseen sinne. Tänään naistenpäivänä on hyvä miettiä, miten me naiset voimme tukea toisiamme huipulle kiipeämisessä.
Jotkut sanovat, että on meistä naisista itsestämme kiinni, jos emme menesty, koska mahdollisuudet menestyä ovat samat kuin miehillä. Valehtelisin, jos sanoisin etten ole koskaan työelämäni aikana kokenut syrjintää sukupuoleni takia. Sillä tarkoitan typyksi kutsumista, leikkimielisiä takapuolelle läimäytyksiä, henkistä asennetta ja vähättelyä. Eräs rekrytointikonsultti yritti toimitusjohtajahaussa vakuutella, ettei naiseus ole teknisellä alalla este ja vakuutteli, ettei älykkyysosamäärätestiä vaadittu vain sen takia, että olin nainen. Tätä tosin oli hankala uskoa, koska toisilta hakijoilta – jotka olivat kaikki miehiä – sitä ei vaadittu. Olisin saanut tehtävän, mutta en sitä ottanut.
Meiltä naisilta puuttuu se solidaarisuus, joka on usein vallinnut niissä pöydissä, joissa miehet ovat vähätelleet naisia ja joille miehille olemme joutuneet todistamaan osaamisemme. Uralleni on mahtunut jopa naisia, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen muiden naisten kampittamisen kuvitellen näin saavansa itse enemmän valtaa yrityksessä. Aika harvoin nämä naiset tosin etenevät urallaan ihan huipulle. Ilo on ollut kuitenkin tavata myös niitä naisia, jotka tukevat ja auttavat toisiaan.
Yksi tällainen on Lenita Airisto, joka on julkisestikin kannustanut meitä naisia ja nostattanut itsetuntoamme. Haluan kertoa teille tarinan, siitä mitä toisen naisen tuki voi käytännössä olla ja miten pienillä teoilla voi olla iso vaikutus. Kun olin aloittanut uudessa tehtävässäni Marketing Finlandilla, osallistuin tapahtumaan, jossa oli suuri joukko Suomen suurimpien firmojen toimitusjohtajia. Joukkoon mahtui vain muutama nainen, joista kaksi olimme minä ja Lenita. Lounastauko oli jaettu kahteen tilaan, joista toisessa oli kiinnostava kansainvälinen puhuja. Kun saavuin huoneeseen, siellä ei ollut enää yhtään vapaata tuolia pyöreiden pöytien ympärillä, joten jäin seisomaan seinustalle. Lenita huomasi tilanteen, nappasi tuolin mieheltä, joka oli noussut hakemaan vettä ja viittoi minut istumaan siihen viereensä.
Tällä tapahtumalla oli iso symbolinen merkitys minulle sekä muille paikallaolijoille. En kaipaa erikoiskohtelua sen takia, että olen nainen, mutta joissakin tilanteissa vähemmistöjä kannattaa tukea saamaan paikka pöydästä ja äänensä kuuluviin. Tapahtuman jälkeen olen myös itse kiinnittänyt huomiota vastaaviin tilanteisiin ja auttanut nuoria, uransa alussa olevia naisia pääsemään oikeisiin pöytiin.
Hyvää naistenpäivää kaikille naisille – ja onnea Lenita uudesta kirjasta!
Riikka-Maria Lemminki
toimitusjohtaja
Marketing Finland
tel. +358 40 578 1974
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.