Meta on joutunut ensimmäistä kertaa luopumaan oikeudestaan kohdentaa mainontaa henkilökohtaisten tietojen perusteella Isossa-Britanniassa.
Tapaus liittyy sovintoratkaisuun oikeusjutussa, jossa ihmisoikeusaktivisti Tanya O’Carroll haastoi Metan oikeuteen vaatimuksella saada kieltäytyä kohdennetusta mainonnasta.
O’Carrollin mukaan Ison-Britannian tietosuoja-asetus (UK GDPR) takaa kansalaisille oikeuden vastustaa suoramarkkinointia, mukaan lukien verkossa tapahtuva kohdennettu mainonta.
Meta on aiemmin kieltäytynyt antamasta käyttäjille mahdollisuutta jättäytyä kohdennetun mainonnan ulkopuolelle.
Meta on vedonnut siihen, että heidän kohdennettu digitaalinen mainonta perustuu ryhmien eikä yksilöiden profilointiin. Nyt sovittu ratkaisu ei kuitenkaan etene oikeuden päätökseen asti, sillä Meta päätti hyvissä ajoin ennen oikeudenkäyntiä sopia asian O’Carrollin kanssa.
Kohdennettu verkkomarkkinointi tulisi katsoa suoramarkkinoinniksi, jota on oikeus vastustaa
Tietosuojaviranomainen Information Commissioner’s Office (ICO) julkaisi tapauksen jälkeen linjauksen, jonka mukaan kohdennettu verkkomarkkinointi tulisi katsoa suoramarkkinoinniksi, ja käyttäjillä on oikeus vastustaa sitä.
ICO:n mukaan yritysten on annettava käyttäjille selkeä ja toimiva mahdollisuus kieltäytyä tällaisesta mainonnasta.
Vaikka Meta korostaa, ettei sovinto muodosta lainopillista ennakkotapausta, ICO:n linjaus antaa selvän signaalin.
Yritysten on jatkossa tarkasteltava kohdennetun mainonnan lainmukaisuutta entistä tarkemmin, erityisesti tilanteissa, joissa henkilötietoja käytetään suoraan yksilöiden profilointiin.
Yksilön oikeudet kaupallisten intressien edelle
ICO on ilmoittanut olevansa valmis valvomaan linjauksensa noudattamista, mikä voi johtaa laajempiin vaikutuksiin markkinoinnin ja mainonnan ekosysteemissä.
Metan mukaan sovinto ei tarkoita, että brittikäyttäjät voisivat automaattisesti kieltäytyä kohdennetusta mainonnasta.
Yhtiö neuvottelee parhaillaan ICO:n kanssa mahdollisesta tilausmallista, joka voisi tarjota vaihtoehtoja ilmaisen mainosrahoitteisen palvelun ja maksullisen mainosvapaan vaihtoehdon välillä.
Kyseessä on merkittävä virstanpylväs dataperusteisen mainonnan murroksessa. Se muistuttaa markkinoijia ja alustoja siitä, että EU:n ja UK:n GDPR-sääntelyssä yksilön oikeudet menevät edelleen kaupallisten intressien edelle.
Yrityksillä on nyt entistä painavampi syy kehittää markkinoinnin malleja, jotka perustuvat lupalähtöisyyteen, läpinäkyvyyteen ja kuluttajan todelliseen valinnanvapauteen.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.