Vastuullisuusasiat ovat olleet Citycon Oyj:n henkilöstöstrategian ytimessä jo pitkään. Chief Information Officer Kirsi Simola-Laaksonen kertoo, miten tämä näkyy konkreettisesti jokaisen työntekijän arjessa.
Citycon Oyj on suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka on keskittynyt kaupunkien keskeisten sijaintien kauppakeskusten omistamiseen, hallinnointiin ja kehittämiseen. Yhtiön omistuksessa tai hallinnassa on kymmeniä kauppakeskuksia Pohjoismaissa ja Virossa.
Yhtiön vastuullisuudesta ja HR:stä vastaa konsernitasolla Chief Information Officer Kirsi Simola-Laaksonen. Kysyimme häneltä Cityconin vastuullisuusstrategian painopisteitä.
– Olemme sitoutuneet tarjoamaan kaikille yrityksessämme ja keskuksissamme työskenteleville työntekijöille terveellisen, turvallisen ja mukavan työpaikan. Kaikissa kohteissamme pidetään vuosittain terveys- ja turvallisuuskatselmuksia, ja hyvinvoinnin ja terveyden arviointi kuuluu myös keskusten BREEAM In-Use -sertifiointiin, Kirsi Simola-Laaksonen sanoo.
BREEAM In-Use -ympäristösertifiointi on työkalu kiinteistön ylläpidon jatkuvaan ja systemaattiseen kehittämiseen. Tarkat kriteerit edellyttävä sertifiointi tuo usein myös kustannussäästöjä energian- ja vedenkulutuksen osalta. Tämän ympäristösertifikaatin myöntää ulkopuolinen taho.
Kirsi Simola-Laaksosen mukaan Cityconin henkilöstöstrategian ytimessä on tahtotila tarjota työntekijöille innostavia ja haastavia mahdollisuuksia sekä kannustaa heitä kasvamaan ja kehittymään ammattilaisina ja sitä kautta saavuttamaan täyden potentiaalinsa työssä.
Code of Conduct -toimintaperiaatteet ovat kaiken toimintamme ytimessä.
– Cityconilla on vahva, arvopohjainen suorituksen johtamisen kulttuuri. Meille on tärkeää, että työntekijämme ovat ylpeitä työstään ja tiiminsä saavutuksista, sekä koko yhtiön ja organisaation saavutuksista.
Vastuullisuus mukana henkilökohtaisissa kehitystavoitteissa
Cityconilla on tällä hetkellä noin 250 työntekijää, jotka kaikki sitoutetaan yhtiön vastuullisuustrategiaan. Mutta miten vastuullisuutta voidaan käytännössä jalkauttaa näinkin suuressa organisaatiossa?
– Kaikki cityconlaiset osallistuvat vuotuiseen tulosjohtamisprosessiin, minkä tarkoitus on varmistaa yrityksen strategian ja tavoitteiden jalkautuminen henkilökohtaisiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi. Vastuullisuusstrategia on huomioitu myös työntekijöidemme henkilökohtaisissa kehitystavoitteissa, sillä jokaisella on vastuullisuuteen liittyvät tavoitteet, jotka määritellään yhdessä esihenkilön kanssa, Kirsi Simola-Laaksonen avaa.
Eli käytännössä jokainen työntekijä pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan konkreettisesti vastuullisuustyöhön. Simola-Laaksosen mukaan Cityconin henkilöstö on hyvin motivoitunut vastuullisuustavoitteissaan ja kokenut tavoitteiden lisänneen vastuullisuustyön merkityksellisyyttä entisestään.
– Olemme päivittämässä vastuullisuusstrategiaamme ja osana tätä osallistamme kaikki tiimit mukaan kehitystyöhön. Tulemmekin pitämään koko henkilöstöllemme vastuullisuustyöpajoja, joissa jokainen tiimi pääsee vaikuttamaan ja lähestymään vastuullisuusteemoja linkittyen heidän erityisosaamiseensa aina operatiivisista asioista IT-näkökulmiin.
Säännöllinen raportointi kertoo tulokset
Koko vastuullisuustekeminen huipentuu Cityconilla vuosittain julkaistavaan vastuullisuusraporttiin, jonka avulla myös sidosryhmille voidaan kertoa yhtiön vastuullisuuden painopisteistä ja edistymisestä vuoden aikana. Tämä tarkoittaa myös vastuullisuuden konkreettista mittaamista aina energiankulutuksesta henkilöstön ikäjakaumaan.
– Tulosjohtamisprosessin avulla vastuullisuus jalkautuu jokaisen cityconlaisen arkeen. Samalla pystymme motivoimaan henkilöstöämme ja palkitsemaan onnistumisista, Kirsi Simola-Laaksonen sanoo. Edellä mainittu palkallinen hyväntekeväisyyspäivä on koettu työntekijöiden keskuudessa myös itselle palkitsevaksi.
Entä millaisia ovat Cityconin tulevaisuuden hankkeet ja suunnitelmat vastuullisuuden saralla?
– Painopistealueemme ovat parhaiden ihmisten houkuttelu, rekrytointi ja pitäminen työssä, työntekijöiden sitouttaminen ja tiimiyhteistyö kaikissa Pohjoismaissa sekä johtamisen kehittämisohjelma ja terveys- ja hyvinvointiohjelma. Lisäksi jatkossakin jokaisella cityconlaisella on vastuullisuuteen liittyvä tavoite henkilökohtaisissa tavoitteissaan, Chief Information Officer Kirsi Simola-Laaksonen summaa.
Citycon Oyj:n tuorein vastuullisuusraportti ollaan julkaisemassa tulevan kevään kuluessa, jolloin on nähtävissä, miten vastuullisuusasiat ovat yhtiössä edistyneet.
Code of Conduct eli eettinen ohjeistus Cityconilla
- Keskeisiin sitoumuksiin kuuluvat monimuotoisuus ja tasa-arvoisuus.
- Citycon tarjoaa työpaikan, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja kunnioitetuksi.
- Esihenkilöiden tehtäviin, yhteistyössä HR-tiimin kanssa, kuuluu työn tasapuolisen jakautumisen varmistaminen, tiimin tukeminen sekä osaamisen kehittäminen.
- Cityconilla edistetään monimuotoisuutta ja pyritään luomaan työyhteisö, jossa on monipuolisesti muun muassa eri sukupuolia ja rotuja edustavia ja eri ikäisiä ihmisiä. Tämä on osa vastuullista rekrytointiamme.
Nyt Cityconin työntekijöistä noin 49 % on naisia ja 51 % miehiä. Työntekijöiden keski-ikä on 39 vuotta.
Teksti: Hanna Velling
Kuvat: Martin Källqvist (henkilökuva) ja Citycon (kuvituskuvat)
Artikkeli on julkaistu 2.3.2023 MRKTNG 1-2023 -lehdessä.
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.