Suomi on paras maa markkinoinnille

”Yhdestä markkinoinnin kehitysmaasta toiseen”

Näillä kohottavilla sanoilla ystäväni kannusti minua, kun uutinen paluustani Suomeen oli julkinen. Rakastan maailman onnellisimman kansan kyynistä huumoria, mutta en ole alistuvan asenteen ylin ystävä. Niin kauan kuin olen ollut alalla, yhtenä vakiona on säilynyt markkinointiväen jatkuva ruikutus siitä, kuinka Suomessa ei arvosteta brändejä, markkinointiosaaminen on lapsenkengissä ja ruotsalaiset tekevät tämänkin paremmin. He pukeutuvatkin paremmin ja niillä on valkoisemmat hampaat.

Valituksen maailmanmestaruuskisoissa olemme vahvoilla, mutta totuus on, ettei markkinointi ole helppoa missään. Isommat budjetit tarkoittavat isompia silmäpareja ja isompia paineita. Oikeasti brändivetoisia yrityksiä on harvassa, mutta sellaiseksi tulemisessa maantiede ei ole pahin este. Mentaliteetti on.

Suomessa olemme jääneet ankean uhritarinamme vangiksi, vaikka meillä on kaikki edellytykset siihen, mitä modernissa markkinoinnissa tarvitaan:

1 Rehellisyyttä

Rehellisyys on perinteisesti kuulunut markkinoinnin ja varsinkin mainonnan repertuaariin yhtä paljon kuin Tinder-profiiliin tai poliitikon kampanjalupauksiin. Maailman suuret muutokset, kuten ilmastonmuutos, ihmisoikeudet ja luontokato ovat hiljalleen herättäneet kuluttajia vaatimaan ainakin vähän enemmän brändeiltä. Viherpesu tai muut brändin valkaisuohjelmat eivät enää uppoa kuluttajalle. Neljän seinän sisällä kököttäminen ja tulessa oleva maailma ovat saaneet ihmiset pohtimaan omaa merkitystään ja enenevissä määrin ihmiset haluavat, että brändin merkitys sopii omaan merkitykseen. Ihmiset kaipaavat enemmän aitoutta, vähemmän kusetusta.

Suomalaiset ovat olleet aina suoria, rehellisiä ja lisänneet totuuteen aimo annoksen hirtehistä huumoria. Usein ulkomailla minulta kysyttiin, oletteko te niitä viikinkejä. Sanoin aina, että ei missään tapauksessa. Suomalaiset olivat rehellisiä barbaareja, joiden ei tarvinnut koreilla omituisilla sarvihatuilla, kun he ryöstelivät ja rellestivät menemään. Aitous on uskottavampaa kuin epärealistiset kiiltokuvat.

2 Sisua

Markkinointi ei ole loppujen lopuksi kovinkaan monimutkaista. Usein kuka tahansa tietää mitä pitäisi tehdä. Markkinointi on kuitenkin raskasta. Vaatii taistelua tehdä oikein. Yksi tutkituimpia totuuksia markkinoinnin saralla on, että mainontaa ei kannata lopettaa laman aikana. Päinvastoin. Pistitkö markkinoinnin liinat kiinni koronan aikaan? Maksat luultavasti tuosta typeryydestä hintaa vieläkin. Yritykset, jotka panostavat enemmän brändiinsä kuin promootioihin menestyvät paremmin. Teitkö kuitenkin jonkun jonninjoutavan ämpäripromootion, koska se oli vain helppoa? Luova mainonta on tehokkaampaa. Teitkö silti niin valmiiksipureskellun kampanjan, että lobotomiapotilaallekaan se ei tuo oivalluksia? Oikein tekeminen ei ole helppoa, se vaatii sitä kuuluisaa sisua.

Suomalaiset eivät historian saatossa ole pelänneet vaikeita asioita, kärsimystä tai puskemista läpi harmaan kiven. Lalli pisti Piispa Henrikin kylmäksi Köyliönjärven jäällä. Taistelimme urheasti useaan otteeseen paljon isompaa naapuriamme vastaan. Suomesta tuli urheilumahti, koska olimme kovimpia harjoittelijoita. Kestämme kipua. Kestämme pettymyksiä. Emme luovuta.

Markkinointiala ei kaipaakaan asioita monimutkaistavia käsienheiluttelijoita vaan suoraviivaisia sotureita, jotka taistelevat brändin ja luovuuden puolesta.

3 Pokkaa

Ensimmäisen Slush-tapahtuman jatkoilla soitti levyjä kohtuullisen ankea dj: minä. Allekirjoittanut oli saatu houkuteltua soittamaan lättyjä varmaan edesmenneen verkkokauppakomeetta Fruugon sponssaamilla drinkkilipuilla. Tästä vajaa 10 vuotta ja lavalla lanteitaan keinuttaa Antti Tuisku ja startup-maailman eliitti lentää räntäiseen Suomeen ympäri maailmaa. Dj Ricu Flair pääsee tapahtumaan ainoastaan ostamalla lipun. Jos ehtii ajoissa.

Suomi ei ollut eikä ole vieläkään maailman paras paikka startupeille, mutta Slush-porukka muutti uhrinarratiivin ja alkoi aktiivisesti promotoimaan Suomea startup-kehtona. Tarina oli aluksi vain unelma, mutta Wolt, Smartly ja monet muut ovat tehneet unelmasta totta. Se vaati pokkaa.

Vollotuksen aika on siis ohi. On aika kääriä hihat ja ottaa se asema, joka meille kuuluu.

Riku Vassinen on hasan & partnersin toimitusjohtaja. Hänen, Antti Isokankaan ja Jani Niipolan kirja ”Viherpesuopas-Miten merkitys muuttuu markkinoinniksi”  ilmestyy toukokuussa.

 

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three + five =