Venäjä valmistelee poistumista internetistä jo tällä viikolla?

Verkossa liikkuu tietoa, että Venäjä olisi irtautumassa globaalista internet-verkosta.

Kyseinen tieto on tullut mm. Ukrainan viranomaisilta. Venäjän on tiedetty valmistelevan muutosta, mutta nyt ajoituksesta on tullut tarkempia arvioita.

Tiedon mukaan viimeistään perjantaina 11. maaliskuuta tulisi kaikkien venäläisten servereiden ja domainien olla siirrettynä Venäjän hallintaan. Samalla kerätään tietoa verkkosivustojen tämänhetkisestä infrastruktuurista, mikä saattaa merkitä huomattavia häiriöitä internetin toimintaan globaalisti.

Britannian tiedotuspalvelun mukaan Venäjän irrottautuminen globaalista internetistä haittaisi myös ukrainalaisten yhteyksiä ja samalla rajoittaisi luotettavan tiedon saantia.

Tietoviikko uutisoi 7.3., että venäläisen talouslehti Kommersantin mukaan  maan virastot on ohjeistettu siirtämään julkishallinnon sivut venäläisille palveluntarjoajille ja vahvistamaan nimipalvelinten toimintaa.  Suunnitelmissa ei ehkä ole maan irrottaminen internetistä, vaan enemmänkin kyberiskuihin varautuminen.

Miten Venäjän irtautuminen internetistä vaikuttaisi Suomessa?

Venäjän irtautuminen globaalista internet-verkosta luonnollisesti vaikeuttaa yhteyksien pitoa paikallisten kanssa ja irrottaa venäläiset länsimaisista palveluista. Kansainvälisten yhtiöiden venäläisillä työntekijöillä ei ole tämän jälkeen pääsyä yhteisiin järjestelmiin, mikä siirtää kommunikaation puhelimien ja faksien varaan. Arviot vaikutuksista länsimaiden internetin toimintaan vaihtelevat asiantuntijoittain.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa 3.3.2022, ettei irtaantumisella olisi vaikutusta Suomen internetin toimintaan, sillä hyvin harvat verkkopalvelut toimitetaan meille Venäjältä käsin. Haastattelussa hän myös muistutti, että, jos Kiina tekisi saman, vaikutukset olisivat massiiviset, sillä esimerkiksi nettiin kytkettyjen laitteiden ohjauspalvelimet sijaitsevat usein Kiinassa.

Osassa Marketing Finlandin jäsenyrityksistä on kuitenkin varauduttu, että Venäjä saattaa koettaa samalla haavoittaa länsimaista internetiä. Varautuminen on tarkoittanut kriisisuunnitelmien tarkastamista, vaihtoehtoisten yhteydenpitomuotojen varmistamista sekä henkilöstön informointia. Esimerkiksi pilvessä olevista CRM-kannoista voi olla viisasta muodostaa paikallisia kopioita, huomioiden kuitenkin GDPR-asetus.

Katso Aalto-yliopiston verkkolähetys kyberturvallisuudestta tiistaina 8.3. klo 11:00-11:45

”Ukrainassa käydään fyysisen maailman rinnalla sotaa myös kybermaailmassa. Mutta mitä kybersodankäynti tarkoittaa? Entä miten se vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, ja miten voimme Suomessa suojautua pahantahtoiselta kybervaikuttamiselta?  Tervetuloa seuraamaan suoraa verkkolähetystä Aalto-yliopiston kampukselta, jossa työelämäprofessorimme Jarno Limnéllin vieraana F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.”

Kybersota Ukrainassa – mitä on tapahtunut ja mitä on odotettavissa? | Aalto-yliopisto

Lähetyksen tallenne

Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + 6 =