Maailman parhaita tarkkailukaiuttimia valmistava Genelec liitti äänen osaksi brändiä. Oikeanlaisen ääni-identiteetin löytäminen ei ollut helppoa. Prosessi vei vuosia, mutta lopputulos oli sen väärti.
Audiobrändäys tarkoittaa brändin ytimen sanoittamista persoonalliseksi ääneksi. Se ei ole pelkkää musiikkia tai ääntä, vaan se on pikemminkin tarina, joka erottaa sen kilpailijoista. Ei siis ole aivan sama, minkälainen yrityksen audiobrändi on. Genelecilläkin sitä mietittiin vuosia.
”Olemme audioyritys ja ääni on meille oleellinen ja luonnollinen osa brändiä, mutta oman äänen löytäminen ei ollut helppoa. Audiobrändäys on musiikin lailla kansainvälinen kieli ja jos siinä onnistutaan hyvin, haluttu tunne siirtyy kulttuurien ja rajojen yli”, toimitusjohtaja Siamäk Naghian pohtii.
Naghianin mukaan projektissa edettiin vähän samalla lailla kuin brändin rakentamisessa yleensäkin. Yrityksessä mietittiin, minkälainen yrityksen identiteetti on, mitkä sen arvot ovat ja mitä audiobrändillä, sitten kun se on valmis, halutaan viestiä. Minkälaiseen äänimaailmaan kuulija halutaan johdattaa ja mitä tunteita ja tarinaa äänen avulla brändistä halutaan kertoa.
Genelecille brändi on pyhä asia, ja kaikessa tekemisessä tähdätään täydellisyyteen. Siksi audiobrändäyksellekin annettiin sen tarvitsema aika. Projektiin palattiin aina aika ajoin, ajatuksia palloteltiin ja sitten se jätettiin hautumaan, kunnes aika oli vihdoin kypsä ja löytyi oikea porukka.
Kuunneltiin, keskusteltiin ja annettiin palautetta
Genelecin audiobrändin takana on äänimuotoiluun erikoistunut ranskalainen Sixième Son. Yrityksellä on pitkälti yli 20 vuoden kokemus yrityksen DNA:n muuttamisesta ääneksi. Se tekee yhteistyötä maailman isoimpia brändien, kuten Renaultin, Orangen, Heinekenin, Coca-Colan, Rolexin ja Cartierin kanssa.
Sixième Sonin työryhmä pääsi nopeasti Genelecin identiteetin juureen ja oivalsi, miten sen voi siirtää musiikiksi, tai teokseksi, kuten Siamäk Naghian valmista audiobrändiä kutsuu.
”Kävimme yhdessä läpi yrityksen arvot, historian ja strategian. Listasimme mitä haluamme tulevaisuudessa olla, mistä olemme tulleet ja mitä haluamme yrityksestä viestiä.”
Tämän jälkeen alkoi luova prosessi. Sixième Son sai vapaat äänellisen tarinan tekemiseen. Tuloksena oli kymmenittäin erilaisia elementtejä.
”Kuuntelimme jokaisen elementin läpi ja keskustelimme, onko tässä sitä mitä haemme, miltä tämä kuulostaa, ja annoimme palautetta. Sen jälkeen kierros alkoi uudestaan.”
Jokaisella kierroksella teos jalostui eteenpäin, kunnes lopulta käsissä oli valmis teos.
Vaikuttava prosessi
Naghian kuvaa prosessia tunnetasolla vaikuttavaksi. Tekijöiden välille syntyi syvä yhteys. Tätä helpotti se, että muusikot olivat jo pitkään olleet Genelecin tarkkailukaiuttimien käyttäjiä. Yrityksen brändi ja arvot olivat heille tuttuja jo omien käyttäjäkokemusten kautta.
Mitä tahansa taideteosta on vaikea hahmottaa etukäteen, mutta kun genelecläiset kuulivat lopullisen teoksen, tuli jokaiselle tunne siitä, että tuo epätavallinen ja ainutlaatuinen ääni, mikä kaiuttimissa soi, on Genelec. Teoksesta välittyi juuri se tunne ja viesti, mitä haluttiinkin.
”Genelecin audiobrändi viestii sinnikkyyttä, suomalaisuutta, salaperäisyyttä ja edelläkävijyyttä, ja siihen on lisätty ripaus taidetta”, Siamäk Naghian summaa.
Audiobrändäyksen logoversion lanseeraus tapahtui ensimmäisessä Voice of Finlandin televisiolähetyksessä. Logon pituus on 15 sekuntia, koko teos kestää minuutin. Molemmat versiot ovat tästä lähtien oleellinen osa yrityksen kaikkea markkinointiviestintää, etenkin digitaalisessa viestinnässä.
”Ääni on tehokas ja voimakas viestinnän väline. Audiobrändäys on etenkin meille luonteva tapa kertoa brändin ja yrityksen tarina.”
Teksti: Sane Keskiaho
Uutiskirjeen tilaajana saat markkinoinnin ja viestinnän uutiset sekä uusimman MRKTNG-lehden ensimmäisten joukossa. Saat myös viikottain koulutuksistamme kerättyjä vinkkejä käyttöösi sekä tietoa järjestämistämme koulutuksista.